Matsedel Ála Carte

MATSEDEL

Tisdag - Lördag från kl. 16:00 - sent

Tuesday - Saturday h. 16:00 - late

"Det finns fyra viktiga saker: humor, vänlighet, skönhet och riktigt goda Svenska matklassiker"

"There are four important things: humor, kindness, beauty and really good Swedish food classics"

Förrätter (Entrees)


G.S.S – Gubbröra, Skagen och Strömming - 145 kr

Gubbröra: Ansjovis, matjessill, hårdkokt ägg, kaviar, gräslök, dill, creme-fraiche, majonnäs och rödlök. Toppas med ägg och gräslök.

Skagen: Hackade räkor, dill, majonnäs, aningen citronsaft och pepparrot. Toppas med dill, sikrom och citron. Wretmans original.

Strömming: Stekt inlagd strömmingsfilé med fröknäcke.

Rätten som ger smaklökarna en äkta svensk smakstart. Herr Rönnerdahl skulle nog gärna bjudit tillsammans med en kall öl som Eriksberg Karaktär och valfri snaps.


Krämig soppa på kräftor från sjön Boren med kräftterrin & krondill  - 145 kr

Första gången kräftor nämns i svensk gastronomi är dock i ett brev från Erik XIV till fogden på Nyköpingshus daterat 1562, där kungen befaller att man ska skaffa fram så många kräftor som möjligt inför hans syster Annas bröllop. Mousserande vin som Champagne eller Cava passar utmärkt till.


Blåmusslor med isterband & persilja (en halva) - 135 kr

Denna kombination andas Rönnerdahl med havets läckerhet i symbios med fastlandets lätt rökta och syrliga korv. Våga pröva, för dina smaklökar kommer att bli tillfredsställda. Pripps Blå som fatöl ger rätt dryckeskombination till.


Toast Sikafors -  155 kr

Smörstekt toast med en röra av finhackad rökt renstek, pepparrot och créme fraiche. Toppas med avhängd sikrom och dill.

Det här är en gammal svensk restaurangtoast. Ursprunget är oklart, men nog är det väldigt gott med kombinationen rökt kött, pepparrot och sikrom. Nubbe och öl förgyller rätten ytterligare.


Desserter (Desserts)


Skärvångens Rosalina – 135 kr

Ost från Jämtländska kossor med kavring, lingon & äppelkompott.

Rund, mjuk och smakrik kittost med lämplig tyngd. Vi har munkarna som kristnade Sverige i början av 1000-talet att tacka för att vi har läckra ostar som förgyller våra munnar.


Vår finaste gräddiga vaniljglass med lingonsirap – 115 kr

Vaniljens doft och arom beror till största delen av vanillinet som bildas under jäsningen. Samtidigt bildas flera andra ämnen som gör den äkta vaniljen vida överlägsen det syntetiskt framställda vanillinet.


Vegansk nöt & chokladglass med hasselnötsknäck – 125 kr

I Sverige finns glasstillverkning belagt sedan 1700-talet, bland annat genom recept i Cajsa Wargs kokbok från år 1755.


Rönnerdahls chokladtryffel, kryddad med Östgöta sädesbrännvin och överraskning - 55 kr

Från Aztekerna via Columbus gav oss kakao och till Sverige på 1800-talet. Tur var väl det så vi får avnjuta serotoninhöjande läckerheter.


Varmrätter (Main courses)


Panerade filéer av Abborre – 295 kr

Smörstekta gyllene filéer med kantarellsås, lingonsirap, grönkål & pommes duchesse.

En sägen berättar att abborren fick sina ränder då Sankte Per tappade nycklarna i en damm och abborren vägrade ta upp nycklarna. De andra fiskarna blev arga och randade (slog) abborren så hårt, att ränderna sitter i än idag.


Fjällröding – 275 kr

Saftig röding med knaperstekt skinn, romvitvinssås, sauterad mangold & kokt färskpotatis.

Fjällröding är en laxartad fiskart som först beskrevs av Carl von Linné, 1758. Är Lapplands landskapsfisk¨.


Bakad torskrygg – 265 kr

Torsk från nordatlanten med pepparrotskräm, brynt smör, sockerärtor & färsk potatis från östgötaslätten.

Kocken Jesper Taube lärde sig laga mat av bland andra farmor Astri. Farfar Evert var förtjust i god mat, framför allt fisk där Taube´s fisksoppa måste bestå av torsk och mycket annat smaskigt.


Blåmusslor med isterband & persilja (en hela) - 245 kr

Serveras med vårt egenbakade röstibröd.

Denna kombination andas Rönnerdahl med havets läckerhet i symbios med fastlandets lätt rökta och syrliga korv. Våga pröva, för dina smaklökar kommer att bli tillfredsställda. Pripps Blå som fatöl ger rätt dryckeskombination till.


Oxkind - 295 kr

Nattbakad i ugnen med lingonsås, rödvinssky, kantareller & potatispuré.

Redan för över 100 år sedan var oxkind en poppulär styckdetalj visar skrifter om livet på Slakthuspmrådet i Johanneshov, Stockholm.


Wallenbergare - 245 kr

Tore Wretmans kalvfärsskapelse med gröna ärtor, sockerärter, rårörda lingon, brynt smör & len potatispuré.

En klassiker som sägs vara uppkallad efter bankmannen Marcus Wallenberg d.ä. Texturer och smaker förenas i mästerlig symbios.


Mormor Bertas köttbullar - 215 kr

Serveras i gräddsås med pressgurka, rårörda lingon & öm potatispuré.

I Sverige skrevs ordet "köttbulle" för första gången år 1755 i Cajsa Wargs kokbok. Vi handrullar bullarna på blandfärs och hemliga ingredienser till perfektion. Mormor Berta från Öfre Holm har en moderlig påverkan på Rönnerdahls egna.


Raggmunk med rårörda lingon & stekt fläsk.–195 kr.

Raggmunken är enligt  Raggmunksakademien en rent svensk maträtt sedan början av 1900-talet och blev  år 2007 Östergötlands landskapsrätt. Vår munk har ambitionen att smaka potatis och smaksätts med smält smör. Ordet ragg betyder frasig, och munk kommer från munk som gett namn åt bakverk som pöser upp.


Kvällens vegetariska eller veganska huvudrätt - 250 kr

Fåga oss gärna om vilket alternativ vi erbjuder för kvällen.


... rönnerdahls eftersträvar att gastronomiskt ge våra svenska matklassiker en chans att få briljera med sin ursprungliga form och smak samt ge de mästerkockar som skapat dessa läckra maträtter den vördnad och det erkännande de förtjänar. Tack, husmamsell Kajsa Warg, Tore Wretman, Verner Vögeli, Erich Schaumburger med flera och ödmjukt för vi vidare tradition i värdskap och svenska smaker.

Smaklig spis.

... rönnerdahls strives to gastronomically give our Swedish food classics a chance to excel with their original form and taste and to give the master chefs who created these delicious dishes the reverence and recognition they deserve. Thank you, housekeeper Kajsa Warg, Tore Wretman, Verner Vögeli, Erich Schaumburger.